látnivalók


Vallás

török vallásA török tradíciók az iszlám hatása alatt vannak. A Koránban meg van írva mind az, amire egy igazi muszlimnak szüksége van. A muszlimok igyekeznek vallásukat az egész földgömbön terjeszteni, mert hisznek benne, hogy amíg az összes ember nem tér át a vallásukra, addig nem jöhet el a világbéke. Ebből ered az ún. szent háború és a terrorizmus. A muszlim vallása megtiltja a disznóhús és az alkohol fogyasztását.

A muszlimok számára a házasság kötelező. A nem muszlim nem házasodhat össze muszlim nővel, muszlim férfinak azonban joga van nem muszlim nőt elvenni feleségül. Neki azonban át kell térnie az iszlámra. A gyerekeik, pedig automatikusan muszlimoknak vannak véve és a társadalomban sokkal nagyobb értéke, van egy fiúnak. A hagyományok, közé tartozik a fiúk körülmetélése 6-tól 12 éves korig, ami egy nagyon jelentős szertartásnak van véve. Az esküvők is nagy események, nem kivétel a több száz meghívott vendég és a néhánynapos lagzi.

Imádkozás

Az ezan a muszlimokat imára hívó ének török neve.

Minden nap ötször énekli el a müezzin. Korábban a minaretek erkélyéről énekelték, ma már viszont kihangosítót használnak. Viszont az ének még mindig élőben történik.

A napi ötszöri ima a nap állásától függ. Ennek az időpontját megtaláljuk a mecsetben is. Ezek a Güneş (napkelte), Öğle (dél), İkindi (délután), Akşam (este) és a Yatsı (lefekvés).

 

Egy muszlim nem tagadhatja meg vallását. Ilyen esetben az iszlám szerint létezik a halálbüntetés joga.