látnivalók


Isztambul látnivalói

Isztambul látnivalói közül csak párat, a jelentősebbeket említjük meg a temérdek történelmi nevezetességek közül, melyeket feltétlenül érdemes megnézni.

Isztambul építészeti szempontból is magán viseli történelmének és etnikumainak sokszínűségét. A városban rengeteg mecsetet, templomot, zsinagógát, palotát, várat és tornyot csodálhat meg a látogató.

Isztambul nevezetességekben bővelkedik ókori görög, római, bizánci és oszmán épületekben, emlékművekben, különösen igaz ez a város európai oldalára.

Isztambul helyén a kutatások szerint már 3000 évvel előbb lakott település volt. A csodálatos fekvésű városra sokan szemet vetettek, emiatt viharos korszakokat élt át.  Trákok, perzsák, spártaiak, athéniaiak, macedonok, rómaiak uralkodtak. I.u. 334-ben Constantinus császár lázas építkezésbe kezdett, Rómához hasonlóan 7 dombra építette a várost, 330-ra elkészültek a legfontosabb középületek Aya Szófia, Augusztus Fóruma, a Szenátus, a Császári palota, a Hippodrom, azaz a Lóverseny tér. Constantinus halála után Konstantinápoly nevet kapta, és a Bizánci birodalom fővárosa lett, majdnem 1000 évig. A XIV. században nagy veszedelem közeledett az Oszmán törökök részéről, 50 évig ostromolták, II. Mehmet szultán 1453-ban elfoglalta Konstantinápolyt, a város nagy fejlődésen ment keresztül, mecseteket, dzsámikat építettek. A nagy török építész Koca Minán Sinán mester remekművekkel ékesítette a várost, melynek neve ezen túl Isztambul lett. Isztambult A Boszporusz tengerszoros választja szét Európára és Ázsiára. Az Európai részt az Aranyszarv öböl két részre osztja, melyen 3 híd ível át. Az Atatürk Köprüsi, a Galata híd, és a Boszporusz híd.

 

Aya Sofia

Aya Sofia Aya Sofia belülről

A világ egyik legnagyobb keresztény temploma volt, a VI. században épült, 361 millió arany pénzen készült el. 100 építőmester irányításával, tízezer rabszolga dolgozott 5 éven keresztül.

A legfinomabb márvány, arany, ezüst ékesítette e templomot.

A Dzsámi mögött helyezkedik el Isztambul másik világhírű nevezetessége.

 

Topkapi szeráj

Topkapi SzerájTopkapi palotaTopkapi Szeráj belülről

A szultáni palota építését II. Mehmet kezdte el és mintegy 400 éven keresztül épült szépült, bővült. Területe akkora, mint a Vatikán. A jelenlegi múzeumnak 10.000 db-os porcelán kollekciója van. Régi konyha, trónterem, könyvtár, ezüst múzeum található itt. A látogatókat a rengeteg arany és gyémánt, díszítésű tárgyak, csiszolatlan smaragdjai ejtik ámulatba.

Itt találjuk Keresztelő Szent János koponya és felkar csontját is, valamint a Mohamed Próféta szakállának és hajának egy darabját. Külön belépővel lehet bemenni a hárembe.

 

Yerebatan Sarayi

Yerebatan Sarayi Elsüllyedt Palota

Aya Szófia mellett található az elsüllyedt palota, egy hatalmas víz alatti ciszterna. 12 sorban 336 db 8 méter magas kőoszlop tartja, 70 méter széles és 140 méter hosszú földalatti csarnok Isztambul vízellátása érdekében épült.

 

Hippodrom tér

Hippodrom tér

Római és Bizánci kornak a leghíresebb tere volt, fogatversenyek, lóversenyek, sportvetélkedők színhelye volt. Eredetileg magas falak vették körbe a teret, lelátók, oszlopsorok álltak itt. A téren található II. Vilmos császár ajándéka a Német kútja.

 

Kék mecset

KékmecsetKékmecsetKékmecset belső

A mecset építését I. Ahmed 1603-ban rendelte el, 7,5 évig tartott 260 ablak van rajta, több mint 21.000 kék csempe borítja, 6 minaretje van, szőnyegei eredeti kézi szővésüek.

 

Nagy Bazár

Grand BazaarNagy Bazár

Isztambul nevezetességei közül a város legizgalmasabb része az 5 km fedett területű nagy bazár. Építését II. Mehmet szultán rendelte el. Régen rabszolga kereskedelmet szolgálta, majd később mintegy 4399 üzlettel, több száz utcával valóságos kis város lett.

 

Szulejmán Dzsámi

Szulejmán DzsámiSzulejmán Dzsámi belső

A nagy Szulejman határozta el a dzsámi építését 1549-ben, Tervezője Sinán mester 7 év múlva adta át a dzsámit. Szulejman szultán türbéje itt található. Távolról lenyűgöző, de mégis egyszerű, letisztult, belső terei egyszerűen díszítettek.

 

Egyiptomi vagy Füszer Bazár

Egyiptomi vagy Fűszer BazárFűszer Bazár

A XVII. Században épült Isztambul egyik legrégebbi bazárja. Gyógyszereket, fűszereket árultak közel 100 üzletben. Bejáratánál török étterem található. Turisták kedvelt helye, ahol török egzotikumokkal találkozhatnak. Nemcsak fűszereket, hanem a teáknak, szárított rágcsálnivalóknak (magok és mogyorók), édességeknek (helva, lokum) de még a parfümöknek is ad otthon. Az épület mellett sajtokat és halakat találunk. Az épület mögött konyhafelszerelések vannak. Míg az L alak belsejében a Virág Bazár várja a méheket és a vásárlókat.

Isztambul nevezetességei videók

Dolmabahce palota

Dolmabahce palota kapujaDolmabahce palota

A nevezetességek közül az egyik legérdekesebb palota. Dolmabahçe eredetileg egy öböl volt, amit a 18. század során feltöltöttek, és császári kertek épültek ide (ebből származik a neve is: dolma vagyis 'feltöltött' és bahçe azaz 'kert'). Különféle nyári paloták is épültek a területen a 18. és 19. század alatt. A jelenlegi épület a régi Beşiktaş palota helyén épült fel.

Az addigra kissé elavult Topkapı palota már nem volt képes a szultánok modern luxusigényeit kiszolgálni, ezért merült fel egy új rezidencia építésének az ötlete.

 

Törökfürdő

törökfürdő - hamam

Érdemes egy törökfürdőt kipróbálni. A törökfürdők eleinte a római, illetve bizánci fürdők mintájára létesültek, bár a fürdők elrendezése sokat módosult az idők folyamán. A törökfürdőkben is hőfok szerint osztották fel a fürdőt, hasonlóan a római és bizánci fürdőkhöz.

Az egyik leghíresebb a ma is fürdőként működő hamam az isztambuli Cemberlitas Hamamı, mely 1584-ben épült. A szintén Isztambulban található 1550-1558 között megépült Szulejmán-mecsethez közfürdő is csatlakozott.

 

Ortaköy mecset

ortaköy mecset

A mecsetet I. Abdul-Medzsid szultán építtette. Érdekessége, hogy a kalligrafikus díszítéseket maga a szultán készítette, aki maga is kalligráfia-mester, úgy nevezett ’hattat’ volt. A páratlan hangulatú mecsetet többéves felújítási munkák után 2014-ben adták át.

 

Galata torony

galata torony

Az épület 11 emeletes a földtől számítva 61 méter magas, a tengerszint felett 140 méterig ér. Átmérője 8,95 méter, a fal vastagsága 3,75 méter. Lift jár a legfelső szintre tetején egy kávézó-étterem, valamint egy night-club is található, a tetőrészben továbbra is a kilátó működik. A teraszról kitűnő körpanoráma nyílik Isztambulra és a Boszporuszra. A toronyban hiába keressük a török vagy oszmán emlékeket, sajnos nem találunk már semmit. Sok isztambuli sajnálja, hogy nem alakítanak ki benne Múzeumot, vagy művésztelepet. Voltak már rá kezdeményezések, hogy állítsák vissza eredeti állapotába, de sajnos nem kapott rá elegendő támogatást.

 

Yedikule (Héttorony)

Yedikule (héttorony)héttorony magyar foglyai

Az egyik legérdekesebb a nevezetességek közül a magyar történelemből jól ismerhetjük nevét, hiszen több jeles foglya volt. A magyar foglyok közül Szilágyi Mihály (Hunyadi Mátyás nagybátyja), Majláth István, Török Bálint, Bornemissza Gergely és Béldi Pál neve a legismertebb. A Héttorony utolsó magyar rabja gróf Esterházy Antal császári főstrázsamester volt 1698–1699-ben. Az épületet 1895-ben nyilvánították Múzeummá, és 1959-ben újították fel. Később restaurálták, és ma szinte teljes egészében helyreállították. Méreteit tekintve is lenyűgöző. A falakra is fel lehet mászni, igaz, nem komfortos a lépcső, sem pedig a korlát, ami sok helyen nincs is, de hát mégis megéri.

 

Kariye múzeum (Chora templom)

Chora templomKariye múzeum mozaikok

A Kariye múzeumban világhírű arany ikonosztázokat, gyönyörű mozaikokat és freskókat láthatunk, melyek bibliai jeleneteket ábrázolnak, valamint a bizánci korból fennmaradt legfontosabb és leghatalmasabb festményeket is megtekinthetjük. A legenda szerint egy ikonkészítő mester a törökök elől az oltár mögötti fal titkos rekeszébe menekült és ott ült addig, amíg vissza nem térhetett, hogy befejezze az elkezdett freskót. A híres mozaikok, amelyek Szűz Mária és Jézus Krisztus életét ábrázolják, de ezek mellett a mozaikok mellett számos más mozaikot is láthatunk a Chora templomban a 11. századból, amelyek ráadásul a legjobb állapotban fennmaradtak a római korból egész Törökország területén.

 

Rüstem pasa dzsámi

Rüstem pasa mecsetdzsámi belseje

Isztambul látnivalói közül a Rüstem pasa dzsámi híres nagy mennyiségű İznik csempéjéről, amik nagyon sokféle szép virágos és geometriai mintákkal díszítettek. Keskeny, kanyargós belső lépcsősor vezet fel, hogy kijussunk a tágas udvarra. A mecsetet kettős veranda jellemzi. A mecset közvetlenül az egyiptomi bazár mellett található. Az egyminaretes épület előtt márvány díszkút áll, a homlokzati részen 18 boltíves, nyitott előcsarnok vezet a dzsámiba. A belső teret egyetlen hatalmas kupola zárja le. Külső és belső díszítésében a kék szín az uralkodó. Minden nap nyitva csak imaidőben nem látogatható.