látnivalók


Fatih mecset

Fatih mecseta dzsámi kivülrőlA Fatih mecset az óváros legmagasabb pontján fekszik Isztambul hasonló nevű kerületében.

A mecset nem egy épület, hanem egy épületkomplexum. A komplexum az egyik legnagyobb példája a török-iszlám közös építkezésnek. Nevét Fatih Sultan Mehmedről kapta, aki elfoglalta Konstantinápolyt 1453-ban, dédunokája volt Szulejmán.

A bizánci korban egy templom állt itt Szent Apostolok, amely nagyon rossz állapotban volt, mivel a negyedik keresztes hadjárat tönkre tette, s ennek a romjain épült 1463 és 1471 között II. Mehmed szultán parancsára, Atık Sinan aki görög építész volt. Az eredeti dzsámit 1509-ben egy földrengés csak megrongálta, ám egy másik 1766. május 22-én teljesen elpusztította. A földrengést követő évben, barokk stílusban újjáépítették. Ezáltal elvesztette egyedi stílusát. III. Musztafa szultán a romokon építtette gránitból és márványból a ma is látható dzsámit 1767 és 1771 közötti. 1772. április 15-én volt az ünnepélyes átadás. Az új mecsetet Mehmed Tahir tervezte.

mecset komplexumvallási épület

A Fatih mecset komplexum volt vallási és szociális épület, mely soha nem látott méretű és komplexitású Isztambulban.

A mecsethez tartozott korábban nyolc iskola, törökfürdő, könyvtár, bazársor, karavánszeráj, kórház, közkonyha és számos vendégház. Az alapítványi formában történő működés, oktatás szerteágazó volt: a teológián kívül tanítottak még algebrát, filozófiát, földrajzot, nyelvészetet, történelmet és természettudományokat is. Az alapítványok arab nyelvű szabályzatai fennmaradtak, jelenleg a Török és Iszlám Alkotások Múzeumában találhatóak.

A könyvtárban számos védelem alatt álló könyv található, pl. a Szulejmán-könyvtár könyvei is.

A hagyomány szerint a Fatih mecset kupoláját másolták le, amikor a Hagia Sophiát építették.

Az előudvarban 18 oszlop, 22 kupola van, valamint a középen álló szintén kupolával fedett nyolcoszlopos szökőkút is itt található. A két minareten két-két erkély van (eredetileg csak egy volt). A 26 m átmérőjű központi kupola 4 „elefántláb” pilléren nyugszik, és csatlakozik hozzá hat kisebb kupola is. A majdnem négyzet alaprajzú dzsámi egyik oldala 325 m.

mecset kupolájadzsámi belsejemecset belsőtér

A temetőkertben álló mauzóleumban található II. Mehmed, és felesége, Gülbahar Hatun sírja is. Itt nyugszanak a török történelem kiemelkedő nagyjai: Abidin pasa, Sheikhulislam, Gazi Osman Pasa, Osman Nuri pasa, szultáni családtagok, hadvezérek, politikusok, főpapok.