látnivalók


Galata torony

Galata városrészIsztambul legcsodálatosabb panorámája a Galata toronyból tárul elénk, a középkori Isztambul legmagasabb épülete. A torony a Galata városrészben található egy domb tetején. A toronyról teljes kilátás nyílik az Aranyszarv-öbölre. A Galata-hídtól meredek kis utcákon lehet feljutni gyalogosan a toronyig. A torony legelső említése még 507-ben megtörtént. Ekkor az Aranyszarv-öböl őrzése volt a célja.

Galata toronyAz eredeti torony 528-ban épült, de az a negyedik keresztes hadjárat (1202–1204) alatt a torony majdnem teljesen megsemmisült, a benne található műkincsek, pedig Velencébe kerültek. 150 év után a betelepült genovaiak hozták helyre. Ebben az időszakban genovaiak telepedtek meg a területen, ők építették újjá 1348-ban a városfaluk csúcsaként. Ebben az időszakban várbörtönként, később tűzőrtoronyként szolgált. Az Oszmán Birodalom időszaka alatt többször is átépítették. 1794-ben éppen a tűzőrtorony fából készült teteje és lépcsői váltak a lángok martalékává, majd 1832-ben ismét tűz pusztította. 1875-ben egy vihar tönkretette a tetőzetet, villám csapott bele, s az ottomán korszak végéig tető nélkül is maradt a torony, csak 1965-67-ben került rá vissza a csúcsos tetőzet. a torony éjszakaE helyreállítás során cserélték le a faszerkezeteket vasbetonra, s nyílt meg immár biztonságosan a nagyközönség számára. Az utolsó átalakítás már a felújítás volt. Akkor ragaszkodtak a korábbi kinézethez. Ez 1990-ben fejeződött be.

A 17. században az egyik első „repülős”, Hezarfen Ahmet Celebi erről a toronyról rugaszkodott el, hogy a saját maga által gyártott szárnyakkal átrepülje a Boszporuszt, majd Ázsiában landoljon (a távolság kb. 3 km)

Az épület 11 emeletes a földtől számítva 61 méter magas, a tengerszint felett 140 méterig ér. Átmérője 8,95 méter, a fal vastagsága 3,75 méter. Lift jár a legfelső szintre tetején egy kávézó-étterem, valamint egy night-club is található, a tetőrészben továbbra is a kilátó működik. A teraszról kitűnő körpanoráma nyílik Isztambulra és a Boszporuszra.

A Galata toronyban hiába keressük a török vagy oszmán emlékeket, sajnos nem találunk már semmit. Sok isztambuli sajnálja, hogy nem alakítanak ki benne Múzeumot, vagy művésztelepet. Voltak már rá kezdeményezések, hogy állítsák vissza eredeti állapotába, de sajnos nem kapott rá elegendő támogatást.