látnivalók


Kiz Kulesi (lánytorony) szűz tornya

Kiz Kulesi toronyA Kız Kulesi (szó szerint „lánytorony”) torony, melyet a város szimbólumaként is számon tartanak. A Boszporusz tengerszoros partjainál fekszik, s egy kicsiny szigetecskére épült, mely Törökországban, Isztambul városának, Üsküdar városrészével szemben helyezkedik el. A Szűz tornya az ókori görög időkben is ismert volt már, valamint a középkorban, Bizánc idején Leandros toronynak is nevezték.

Eredetileg az athéni Alkibiadész hadvezér építtette i. e. 408-ban, aki megverte a perzsa hajóhadat, innen figyelték a perzsa hajók mozgását a Boszporuszon. A tornyot 1110-ben I. Alexiosz bizánci császár parancsára kibővítették, és erődítménnyé alakították. Az oszmán időkben többször is átalakították, a leglényegesebb felújításokat 1509-ben és 1763-ban végezték. Legutóbb 1998-ban restaurálták. Elővigyázatosságból az 1999. augusztus 17-i földrengést követően acélbetéteket alkalmaztak statikai megerősítés céljából a torony körül.

Évszázadokon át használták már világító toronyként, vámházként, sőt karanténként is.

 

lánytorony éjszakaTöbb legenda is terjed a Kiz Kulesi toronyról egyik szerint a török szultán kedvenc lányának, építtette. Egy jós megjövendölte, hogy a lányt a 18. születésnapján egy mérges kígyó halálra marja. A szultán, hogy ezt megelőzze a toronyba záratta a lányát (távol a szárazföldtől, de mégis közel a palotájához). Az apja ugyan gyakorta látogatta lányát, de senki mást nem engedett a közelébe. A szultán a hercegnő 18. születésnapjára egy drága, egzotikus gyümölcskosarat vitt ajándékba, de ebben megbújt egy áspiskígyó, mely halálra marta a lányt, aki apja karjai közt halt meg. Innen ered a Szűz tornya elnevezés.

Napjainkban kedvelt turista célpont a torony első emeletén található étterem, valamint a tetején található kávézó is. Helyiek és turisták számára egyik legkedveltebb hely.

A lánytorony, melyhez több legenda is fűződik, szervezett keretek között látogatható.

A toronyhoz az ázsiai partról indul a hajó.