látnivalók


Mihrimah szultána mecsetjei

üskündar Mihrimah mecsetMihrimah szultána dzsámijaMihrimah nevét két mecset is viseli Isztambulban. A hercegnő I. Szulejmán szultán és Hürrem szultána második gyermeke. Mindkettőt az oszmán építészet legnagyobb mesterével, Sinan pasával építtette, mindkettő a mester munkái, közé tartozik. A legenda szerint Sinan mester szerelmes volt a Szultánába, így a mecsetek szépségében fejezte ki érzelmeit, melyet Mihrimah hercegnő iránt érzett. A török krónikák szerint nemcsak a naphoz és a holdhoz hasonló szépségéről kapta a nevét, hanem arról is, hogy a napéjegyenlőség napján született.

Az építész a mecseteket zseniálisan tervezte meg, melyek úgy épültek, hogy a szultána születésnapján, március 21.-én, amikor a nap az Edirnekapıban található Mihrimah-mecset minaretje mögött lemegy, a hold az üsküdari Mihrimah-mecset két tornya között éppen akkor kel fel.

 

Az első mecset két minarettel az ázsiai oldalon üsküdari kikötőben épült 1546-1548-ig, ezért kikötő mecsetnek is nevezik.

Sinan az Edirne-kapu melletti mecseten új tartórendszert dolgozott ki az ablakok felületének megnövelésére, majd az 1548-ban, a kikötőben emelt dzsámiban alkalmazta. A Hagia Sophia hatására elsőként kísérletezett a központi kupolát tartó fél kupolákkal. A mecset kicsit sötétebb tónusú márványból készült, de a kupola és az azt övező fél kupolák díszes üvegablakain beszűrődő fény feloldja a falak komorságát. A tágas belsőtér, a tetszetős színekkel díszített falak, valamint a piros szőnyeggel borított padlózat kellemes légkört teremt. A mecset épülete messziről nehezen kivehető, lépcsőkkel körülzárt feljárón közelíthető meg.

kikötői mecset belsőmecset kupolájaszökőkút

A második dzsámi az európai oldalon a Fatih kerületben található és 1562-1565 között épült, alapja négyszögletes, kupolája 37 méter magas, melyet jobb és bal oldalán három-három fél kupola támaszt. Belseje magával ragadó, színvilága visszafogott és elegáns, a monumentális csillárokon, pedig megcsillan a hatalmas ablakokon beáradó nap fénye.

mecset kupolájaA komplexum súlyosan megsérült a földrengések alkalmával (beleértve a 1719, 1766, 1814 és 1894), az egyetlen minaret magas és karcsú, az 1894 földrengés alatt lezuhant a tetőn keresztül a mecsetre, és bár erőfeszítéseket tettek, hogy helyreállítsák, mégis kevesebb figyelmet kapott. A kupola tovább rontotta, hogy közben 1999 İzmit földrengés, és a szükséges helyreállítás.

A mecset úgy épült, hogy egy terasz nyílik a főutcára. A nagy udvar, mely belső oszlopcsarnok, osztja az egyes sejteket, alkotó iskolákat, melyek körülveszik a mecsetet. A mecset komplexumban helyet kapott egy iskola, teológiai főiskola, törökfürdő (hamam), üzletek és sírok. A központban az udvaron egy nagy szökőkút van. Belépéskor a mecseten keresztül impozáns veranda hét kupolás márvány és gránit oszlopok láthatók A mecset maga egy kocka tetején egy félgömb, szimmetrikus multi-ablakos timpanával mind a négy oldalán.

mecset belülrőlA belső tér egy kocka mellett egy kupola 20 méter átmérőjű és 37 méter magas. Az északi és déli oldalán, három árkádok által támogatott gránit oszlopokkal nyílik az oldalsó folyosókra, mindegyik három kupolás tágas. A hatalmas mennyiségű felületet ablakok borítanak, így a mecset belseje fényárban úszik.

 

Mihrimah szultána 1522-ben született Isztambulban 1539. november 26-án, 17 évesen hozzáment Rüsztem pasához, ezzel is erősítve anyját. Házassága alatt mindvégig boldogtalan volt. Az édesapjával való utazásait a házassága ideje alatt sem hagyta abba, egészen a férje haláláig folytatta. Három gyermekük született: Ayse Hümasah Sultan, Sultanzade Murad Bey és Sultanzade Mehmed Bey. Hürrem halála után, 1558-tól Mihrimah vette át anyja helyét, mint Valide szultán, testvére, II. Szelim mellett társuralkodóként.

Mind külső, és belső tulajdonságait tekintve nagyon hasonlított az édesanyjára. Intrikusságát, hatalomvágyát, ugyanakkor vidámságát tekintve nem maradt el Hürrem szultána mögött. Apja legkedvesebb lánya volt, aki aktívan részt vett a birodalom ügyeinek intézésében, levelezett a lengyel királlyal, saját pénzéből támogatta a Málta ellen induló hajóhad felszerelését, sőt állítólag apja oldalán vonult fel a gizehi csatában, annak halála után, pedig egymás után két kiskorú trónörökösnek is gyámja lett.

Mihrimah 1578. január 25-én halt meg Isztambulban, 55 évesen. Egyik említett mecset sem tartalmazza a sírját. Nyughelyét a Szulejmán-mecsetben találjuk meg.