látnivalók


Régészeti Múzeum - Archeológiai Múzeum

Régészeti MúzeumOszman Hamdi bejA Régészeti Múzeumot a 19. század végén építették Alexandre Vallaury építész, a festő Oszman Hamdi bej kezdeményezésére 1881-ben, és a város Eminönü negyedében található.

Oszman Hamdi bej miután rájött, hogy az európai kincsvadászok és régészek valósággal elrabolják a török birodalom ilyenfajta kincsét, örökségét. Az Archeológiai Múzeum 5000 év történetét próbálja meg bemutatni nem kevés sikerrel.

A Múzeumban széles skálán tekinthető meg ókori görög, római, bizánci és más, anatóliai népek hagyatéka, egészen az időszámításunk előtti hatodik századig visszamenőleg.

Három részre osztották a Múzeumot, hogy könnyebben áttekinthető legyen. Van a főépület az archeológiai múzeumnak ad helyet, a Csempés Pavilon, valamint az Ókori Keleti Múzeum.

Az Archeológiai Múzeum Ókori Kelet–részlegében körülbelül 15 000 kiállított tárgyat láthatunk, főként az ősi Mezopotámiából, Anatólia görögök előtti történelméből. Őriznek itt még sumér, szír, akkád, babiloni, egyiptomi és az iszlám előtti arab világból származó emlékeket is.

babiloni mozaikArcheológiai Múzeum ókori görög kollekcióLycian-sidon-szarkofág

A Múzeum leghíresebb és legjelentősebb kiállítási tárgyai minden bizonnyal a sidoni nekropolisz kőkoporsói, köztük is a legértékesebb, az Alexandros szarkofág, mely a közhiedelemmel ellentétben nem Nagy Sándornak, hanem az általa Sidon királyának kinevezett Abdalonymosnak készült.

Alexander szarkofágA Múzeumban láthatjuk a világ első írásos emlékeit is, amit ékírásos agyagtáblán találtak, és a régészek szerint i. e. 2700-ból származik. Azon kívül láthatunk még egyiptomi, mezopotámiai valamint babiloni leleteket, amik nagyon jó állapotban maradtak fenn. A méltán híres Galata-torony XIV. századból származó harangját is itt csodálhatjuk meg.

Emellett, valamint a csodás sidoni szarkofágokon kívül számos török, hellenisztikus és római kori műalkotás látható a Régészeti Múzeum kiállításán. A többi között a babyloni Ishtar kapu mázas csempéi, a bergamai Zeusz templom néhány szobortöredéke, egy oroszlán szobor a halikarnasszoszi Mauzóleumról.

Az Ókori Keleti Múzeumban találhatjuk és csodálhatjuk meg a világ második legnagyobb ékírásos gyűjteményét. Pontosan 73 ezer ép és 10 ezer töredékes tábla alkotja a gyűjteményt.