látnivalók


I. Szulejmán mecset

szulejmán DzsámiIsztambulban a második legnagyobb dzsámi a Szulejmán mecset. A híres török építész, Szinán építette I. Szulejmán szultán parancsára Isztambul harmadik hegyére. Az építkezés 1550-ben kezdődött, és 7 évig tartott.

Nagy Szulejmán kiváló uralkodó volt, hisz uralkodása alatt a birodalom virágkorát élte. A szultán Szigetvár ostrománál halt meg.

Szulejmán mecset kupolaAz építészeti remekmű 59x58 méter alapterületű, a fő kupola 53 méter magas és 27,25 méter átmérőjű. Az épületet 4 minaret veszi körül, mivel I. Szulejmán a negyedik isztambuli szultán. A minaretek 10 erkélye jelzi, hogy I. Szulejmán a tizedik szultán az Oszmán dinasztiában.

A legenda szerint Nagy Szulejmán annyira elámult az épület pompáján, hogy átadta az építésznek, Szinánnak a kulcsot, hogy ünnepélyesen ő nyithassa meg elsőként a dzsámit.

A komplexum a tulajdonképpeni mecseten kívül szállásokat (karavánszeráj), konyhát, kórházat, iszlám iskolát (medresze) és egy fürdőt (hamam) is tartalmaz.

belső udvarA belső udvarba lépve olyan csodálatos oszlopokat pillanthatunk meg először, melyeket márványból, gránitból valamint porfírból készítettek. Ámulatba ejtő látványt nyújtanak ezen oszlopok. Miután szétnéztünk, észrevesszük a hatalmas belső teret, amit a 16. századból származó ólomüveg ablakokon át beáradó fény világít meg. Hatalmas, lenyűgöző gazdagságú csillárok is árasztják magukból a világosságot.

I. Szulejmán, az Oszmán Birodalom uralkodója 1494-ben született és 1566-ban halt meg. A magyar nép számára sem ismeret I. Szulejmán. 1526. augusztus 26-án az ő serege verte szét a magyar hadsereget a híres mohácsi ütközetben, majd győztesként a budai várba vonult. Újabb hadjárata Bécs felé irányult, de Salm Miklós védelmének köszönhetően nem sikerült bevennie. Hasonló sikertelenség övezte Kőszeg lerohanását, melyet Jurisics Miklósnak köszönhetünk. Eztán egy időre felhagyott a próbálkozásokkal Szulejmán, legközelebb 1541-ben jött Magyarországra, János király halálának hírére. Szulejmán és Hürrem nyughelyeElfoglalta Budát, majd Pécs, Esztergom és Székesfehérvár is alá került. Távozása után pasái Visegrádot, Hatvant és Nógrádot is elfoglalták. Egy nyolc éves béke után 1566-ban volt a Szigeti veszedelem, ahol Zrínyi Miklós dédapja saját kezűleg végzett Szulejmánnal. Halála körülményeire egyébként több verzió is van, egyesek szerint járvány ütött ki a táborban.

Szulejmán egyébként igen jó török uralkodó volt, már ami országa fellendülését illeti. Kedvenc felesége Hürrem volt, ő fekszik mellette a Nagy Szulejmán mecsetben. Fiúk Szelim, aki úgy örökölte apjától a trónt, hogy apja a többi feleségétől született gyermekeit mind megölette.

A dzsámiban, 1660-ban tűzvész okozott károkat, ezután IV. Mehmed parancsára Fossatı építette újjá. A restaurálás során az épület barokk stílusjegyeket kapott. A 19. század során visszaállították eredeti alakját, az első világháború alatt azonban az udvarban fegyverraktár volt, ami felrobbant, így újabb tűz pusztította el az épületet. 1956-ban állították helyre ismét.

I. Szulejmán mecsetSzulejmán dzsámija

Érdemes felkeresni e csodálatos dzsámit, hisz máshol nem igazán láthatunk ilyen szép állapotban fennmaradt épületet. A hátsó teraszról szemet gyönyörködtető látvány tárul elénk az Aranyszarv-öbölre.